L-glutamina to aminokwas, którego organizm potrzebuje, aby zachować optymalny stan zdrowia. Wraz z 19 innymi aminokwasami l-glutamina jest „elementem budulcowym” białka, co oznacza, że pomaga w tworzeniu wszystkich tkanek w organizmie, w tym narządów wewnętrznych, skóry i mięśni. Jest wytwarzana naturalnie przez organizm, ale niektórzy ludzie mogą doświadczyć niedoboru.
L-glutamina jest często stosowana w sporcie i kulturystyce, aby pomóc w naprawie i wzroście mięśni. Badania wykazały, że l-glutamina pomaga poprawić tempo syntezy białek w komórkach, czyli proces, w którym komórki wykorzystują białko do budowy struktur, takich jak tkanki mięśniowe i skóra. Oznacza to, że wzrost mięśni jest zwiększony, gdy l-glutamina jest zawarta w diecie w połączeniu z białkiem i ćwiczeniami. L-glutamina może również pomóc w regeneracji po wysiłku, prowadząc do mniejszej potrzeby odpoczynku i przerw między treningami. W badaniu z 2015 roku przeprowadzonym na szesnastu osobach wykazano, że spożycie l-glutaminy spowodowało szybszą regenerację mięśni i zmniejszenie bolesności mięśni po wykonaniu przez osoby testowe ćwiczeń mięśnia czworogłowego.
Innym powodem, dla którego l-glutamina jest ważna w regeneracji mięśni, jest to, że pomaga przenosić azot we krwi i dostarcza go do mięśni. Azot jest wykorzystywany do budowy mięśni i można go znaleźć w pokarmach bogatych w białko. Jeśli organizm znajduje się w dodatnim stanie bilansu azotowego, jest idealnie przygotowany do budowania mięśni. Jeśli brakuje mu azotu, bardzo trudno jest wyhodować nowe mięśnie, dlatego l-glutamina jest ważna dla regeneracji mięśni po treningu.
Ponieważ intensywne ćwiczenia powodują obniżenie poziomu l-glutaminy we krwi, sugeruje się, że niski poziom glutaminy może być przyczyną upośledzenia układu odpornościowego, które może wystąpić podczas intensywnego treningu u sportowców. Dlatego ważne jest zapewnienie wystarczającej ilości l-glutaminy po treningu, aby utrzymać silną odpowiedź immunologiczną. Wykazano również, że pomaga w gojeniu się ran poprzez wspomaganie regeneracji kolagenu, co jest świetną wiadomością dla osób powracających do zdrowia po operacjach czy kontuzjach.
Bogate źródła l-glutaminy to szpinak, jarmuż, twarożek, szparagi, dziki łosoś, kapusta i serwatka.