99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam1411Nie polecam1

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

CLA (Conjugated Linoleic Acid)

Kwas linolowy jest najpowszechniejszym kwasem tłuszczowym omega-6, występującym w dużych ilościach w olejach roślinnych, ale także w różnych innych produktach spożywczych w mniejszych ilościach.
 
Przedrostek „sprzężony” ma związek z układem wiązań podwójnych w cząsteczce kwasu tłuszczowego.
 
Istnieje 28 różnych form CLA. Różnica między tymi formami polega na tym, że ich podwójne wiązania są ułożone na różne sposoby. Ważne jest, aby pamiętać, że coś tak drobnego jak to może mieć ogromny wpływ na nasze komórki.

CLA

CLA jest zasadniczo rodzajem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6. Innymi słowy, technicznie jest to tłuszcz trans – ale naturalny rodzaj tłuszczu trans, który występuje w wielu zdrowych produktach spożywczych.
Znajduje się w wołowinie i nabiale — zwłaszcza u zwierząt karmionych trawą. Głównym źródłem CLA w diecie jest mięso i mleko przeżuwaczy, takich jak krowy, kozy i owce. Całkowite ilości CLA w tych pokarmach różnią się znacznie w zależności od tego, co jedzą zwierzęta. Na przykład zawartość CLA jest o 300–500% wyższa w wołowinie i nabiale od krów karmionych trawą niż od krów karmionych zbożem.
 
Należy pamiętać, że CLA, który można znaleźć w suplementach, nie pochodzi z naturalnej żywności, ale jest wytwarzany przez chemiczną zmianę kwasu linolowego znajdującego się w olejach roślinnych. Równowaga różnych form jest mocno zaburzona w suplementach. Zawierają one rodzaje CLA nigdy nie występujące w dużych ilościach w przyrodzie. Z tego powodu suplementy CLA nie zapewniają takich samych efektów zdrowotnych jak CLA z żywności.
 
Czy może wspomóc spalanie tłuszczu i utratę wagi?
Aktywność biologiczną CLA po raz pierwszy odkryli naukowcy, którzy zauważyli, że może on pomóc w walce z rakiem u myszy. Później inni badacze ustalili, że może również obniżyć poziom tkanki tłuszczowej. Wraz ze wzrostem otyłości na całym świecie wzrosło zainteresowanie CLA jako potencjalną metodą leczenia utraty wagi. W rzeczywistości CLA może być jednym z najlepiej przebadanych suplementów odchudzających na świecie. Badania na zwierzętach sugerują, że CLA może redukować tkankę tłuszczową na kilka sposobów.
 
W badaniach na myszach stwierdzono, że zmniejsza spożycie pokarmu, zwiększa spalanie tłuszczu, stymuluje rozkład tłuszczu i hamuje produkcję tłuszczu. CLA był również szeroko badany w randomizowanych, kontrolowanych próbach, które są złotym standardem eksperymentów naukowych na ludziach.
 
Niektóre badania wskazują, że CLA może powodować znaczną utratę tłuszczu u ludzi. Może również poprawić skład ciała poprzez redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększenie masy mięśniowej.
 
Efekty są najbardziej widoczne w ciągu pierwszych sześciu miesięcy, po czym utrata tłuszczu utrzymuje się na stałym poziomie do dwóch lat.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl