Co to jest kurkuma i co robi?
Kurkuma (kurkumina, ang. turmeric) to przyprawa o żółtym zabarwieniu, używana od tysięcy lat zarówno jako składnik kulinarny, jak i zioło lecznicze.
Pozyskiwana z korzenia kurkumy, należy do rodziny Zingiberaceae, do której należy również imbir.
Kurkuma jest dostępna w postaci proszku, herbaty, olejku eterycznego i peelingu. Są też
kapsułki z kurkumą.
Co to jest kurkumina i do czego służy?
Kurkumina, która nadaje kurkumie jej żółty kolor, została wyizolowana przez naukowców jako najważniejszy składnik aktywny kurkumy.
Badania pokazują, że kurkumina ma właściwości przeciwzapalne i może również wspomagać trawienie.
Od 2-6% kurkumy składa się z kurkuminoidów, aktywnych związków roślinnych, z których większość to kurkumina.
Kurkuma i czarny pieprz
Naukowcy odkryli również, że czarny pieprz pomaga organizmowi przyswajać kurkuminę, więc czasami można znaleźć razem kurkumę i czarny pieprz.
Korzyści z kurkumy
Co kurkuma robi w ciele?
Tradycyjna medycyna ajurwedyjska, holistyczne podejście do medycyny, które powstało w Indiach, od dawna chwali korzyści zdrowotne i dobre samopoczucie, na które wpływa kurkuma, a teraz zachodnie badania to potwierdzają.
Może zmniejszać stany zapalne – badanie opublikowane w 2013 roku w czasopiśmie Biofactors wykazało, że kurkumina może być odpowiedzialna za ograniczanie stanu zapalnego i obrzęków. Naukowcy twierdzą, że działa to poprzez blokowanie enzymów i innych białek, które wywołują reakcję zapalną w organizmie.
Może wspierać Twoje stawy – wpływ kurkuminy na zmniejszenie stanu zapalnego oznacza, że może również pomóc chronić Twoje stawy przed zużyciem. Obejmuje to łagodzenie objawów zapalenia stawów, takich jak ruchy stawów i sztywność, zgodnie z badaniem z 2016 roku opublikowanym w Journal of Medicinal Food.
Może także łagodzić problemy z trawieniem – kurkumina może pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit, w tym łagodzeniu nadmiaru gazów, bólu brzucha i wzdęć. Badanie przeprowadzone przez University of Nottingham w 2013 r. wykazało, że kurkumina stymuluje woreczek żółciowy do produkcji żółci, niezbędnej substancji potrzebnej do rozkładania tłuszczu w żywności.
Jesteś zainteresowany skutecznością kurkumina? A jednocześnie nie chcesz jej dodawać do każdego posiłku w formie przyprawy?
Sprawdź suplementy diety z kurkuminą, które ułatwią Ci jej suplementację.
Dawkowanie
Ile kurkumy można bezpiecznie zażyć?
Nie ma referencyjnego spożycia składników odżywczych (RWS) dla tabletek z kurkumą, ale nie należy przekraczać dawki podanej na jakiejkolwiek etykiecie.
Istnieje jednak RWS dla kurkuminy.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie kurkuminoidów do 3 mg na kg masy ciała, w tym kurkuminy.
Średnie dzienne spożycie w diecie indyjskiej jest znacznie wyższe i wynosi od 60 do 100 mg na kg masy ciała.
Aby uzyskać najlepszy efekt, powinieneś używać kurkumy w połączeniu z czarnym pieprzem. Badanie przeprowadzone w 2017 roku przez Central Michigan University w USA wykazało, że ważny składnik czarnego pieprzu, piperyna, może zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania kurkuminy o 2000%.
Dzieci poniżej 12 roku życia oraz kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny przyjmować kurkumy, ponieważ jej bezpieczeństwo w tych grupach nie zostało udowodnione.
Skutki uboczne
Jakie są skutki uboczne kurkumy?
Skutki uboczne są rzadkie, ale przyjmowane w dużych ilościach mogą obejmować:
- rozstrój żołądka, w tym biegunka
- żółte stolce
- bół głowy
- wysypka