99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam2309Nie polecam3

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Produkt dnia
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Siła przeciwutleniaczy i gdzie je znaleźć
Siła przeciwutleniaczy i gdzie je znaleźć

Siła przeciwutleniaczy i gdzie je znaleźć

 
 Najprawdopodobniej słyszałeś o antyoksydantach, w końcu większość tego, co słyszymy o diecie i odżywianiu, dotyczy tego, jak ważne są one w walce z wolnymi rodnikami.  Problem polega na tym, że większość z nas nie ma jasnego obrazu tego, czym są przeciwutleniacze, jak nas chronią i dlaczego są tak ważne.
 

CZYM SĄ WOLNE RODNIKI?

 
 Aby zrozumieć antyoksydanty, musimy również zrozumieć, czym są wolne rodniki i jak na nas wpływają.  Zasadniczo wolne rodniki to cząsteczki w organizmie, które są produktami ubocznymi procesu metabolicznego zwanego utlenianiem.  Chociaż występują one naturalnie w organizmie, posiadanie ich zbyt wielu może być niebezpieczne.
 
 Nadmierna ekspozycja na dym papierosowy i zanieczyszczenia mogą przeciążać organizm wolnymi rodnikami, co może prowadzić do uszkodzenia komórek, powodując wiele rodzajów chorób.  Właśnie tam wkraczają przeciwutleniacze.
 
 Przeciwutleniacze to cząsteczki, które chronią przed utlenianiem i podobnie jak różne rodzaje istniejących wolnych rodników, istnieją również różne rodzaje przeciwutleniaczy, które można znaleźć w asortymencie żywności i suplementów zwalczających wolne rodniki.
 
 Ważne jest, aby zrozumieć, że potrzebujemy różnych przeciwutleniaczy, abyśmy czuli się jak najlepiej.  Pytanie brzmi, w jaki sposób możemy upewnić się, że dostajemy wystarczająco dużo?
 

JAK WPROWADZIĆ ANTYOKSYDANTY DO SWOJEJ DIETY?

 
 Włączenie żywności przeciwutleniającej zawierającej mieszankę herbat, ziół, przypraw, warzyw i owoców to dobry początek.  Możesz znaleźć przeciwutleniacze w różnych produktach spożywczych, więc dodając kolor do swojego talerza, zmaksymalizujesz korzyści.  Na przykład żółte i pomarańczowe warzywa mają inne przeciwutleniacze niż czerwone, fioletowe i zielone.  Powinieneś także unikać przetworzonej żywności, ograniczyć alkohol i cukier oraz skoncentrować się na diecie opartej głównie na produktach roślinnych.
 
 Chociaż należy skupić się na jedzeniu odpowiedniej żywności, w rzeczywistości czasami nie jest to takie łatwe, więc przyjmowanie suplementów może zapewnić czerpanie korzyści, jakie zapewniają przeciwutleniacze, nawet jeśli nie możesz do końca prawidłowo odżywiać się.  Suplementy, które chcesz uwzględnić, będą w dużej mierze zależeć od twoich potrzeb żywieniowych i są indywidualne dla każdego z nas, więc wiedza, gdzie są twoje braki, może pomóc ci wybrać odpowiednie suplementy.
 

DLACZEGO SUPLEMENTY ANTYOKSYDACYJNE SĄ WAŻNE

 
 Rozumiemy, że przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami, a dieta bogata w warzywa i owoce daje nam to, czego potrzebujemy.  Dodawanie witamin, minerałów i fitochemikaliów może pomóc w ochronie organizmu przed wieloma zanieczyszczeniami, z którymi spotykamy się każdego dnia.  Istnieje również wiele dodatkowych korzyści, które możesz czerpać z suplementów przeciwutleniających. 
 
 Jeśli chodzi o zachowanie zdrowia, antyoksydanty odgrywają dużą rolę, więc włączenie ich jest ważnym krokiem do lepszego zdrowia.
 

23 SUBSTANCJE O DZIAŁANIU PRZECIWUTLENIAJĄCYM ANTYOKSYDACYJNYM

 

1. ASTAKSANTYNA

Naturalna astaksantyna jest najsilniejszym znanym nauce przeciwutleniaczem i ma zdolność optymalizacji zdrowia i blasku skóry, zapewniając ochronę i wsparcie dla wszystkich warstw.
 
Astaksantyna jest przeciwutleniaczem, który może zmniejszać ryzyko niektórych chorób związanych z wiekiem u osób regularnie ją spożywających.
 
Astaksantyna zapewnia jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy wspierających obronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Od nawilżenia skóry po zdrowie oczu, przeciwutleniacze astaksantyny radzą sobie ze stresem oksydacyjnym związanym z wiekiem. Ten pochodzący z alg suplement dostarcza codziennie niewytwarzanych przez ciało składników odżywczych, aby poprawić wygląd skóry i wspierać zdrowie oczu. Zadbaj o siebie od wewnątrz.

2. GLUTATION

 
Glutation / GSH to najpotężniejszy i najważniejszy spośród antyoksydantów wytwarzanych przez nasz organizm.  To połączenie trzech aminokwasów;  przeciwdziała starzeniu się jelit i układu krążenia. Posiada silne właściwości przeciwstarzeniowe, chroni komórki, tkanki i narządy organizmu oraz utrzymuje ich młodość.  Glutation ma również właściwości detoksykujące: chelatuje toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, rtęć i aluminium, unosi je i eliminuje z organizmu.  Ponadto chroni wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkoholu i narkotyków.  Uważa się również, że wzmacnia system odpornościowy, chroni kryształową soczewkę oka i zapobiega chorobom zwyrodnieniowym, takim jak demencja i choroba Alzheimera.  Aby wzmocnić jego działanie, najlepiej połączyć go z selenem, jego prekursorem i witaminą E.

3. WITAMINA C

 
 Witamina C, powszechnie znana jako kwas askorbinowy, jest najsilniejszym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem znajdującym się w osoczu krwi.  Ponieważ jest rozpuszczalny w wodzie, wychwytuje wolne rodniki w komórkowych przedziałach wodnych, to znaczy w płynie wewnątrzkomórkowym lub osoczu.  Nasz organizm nie potrafi syntetyzować witaminy C, którą powinniśmy przyjmować z owoców, warzyw, zielonych liści czy produktów ziołowych z dzikiej róży, camu-camu, aceroli czy baobabu.  Jeśli nie przyjmujesz wystarczającej ilości witaminy C w swojej codziennej diecie, sugerujemy przyjmowanie jej 500 mg dziennie przez dłuższy czas.  Zalecamy przyjmowanie go rano, a w każdym razie nigdy po godzinie 18:00.  aby uniknąć nadpobudliwości wieczorem.

4. WITAMINA E

Witamina ta potrafi znacząco opóźnić procesy starzenia, dlatego jest szeroko stosowana w kosmetyce.  Często występuje w kremach przeciwzmarszczkowych, ponieważ pomaga w utrzymaniu fizjologicznych warunków skóry.

5. RESWERATROL

 
Fenole zawierają resweratrol, skuteczny antyoksydant o lepszych właściwościach niż witamina E, witamina C i betakaroten, z którym jednak działa synergistycznie.  Jest to ważne w profilaktyce procesów patologicznych u człowieka, takich jak stany zapalne, miażdżyca i rozwój nowotworów.
 
Winogrona są doskonałym źródłem resweratrolu, a także orzeszków ziemnych, jagód Acai i jagód.  Korzeń Polygonum cuspidatum, rośliny używanej w tradycyjnej medycynie azjatyckiej, jest głównym źródłem resweratrolu.

6. CHLOROFIL

 
 Chlorofil zawiera fitoskładniki – substancje roślinne, które mogą pomóc chronić komórki naszego organizmu poprzez działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

7. UBICHINON Q10

 
Co-Q10 bierze udział w produkcji adenozynotrójfosforanu (ATP), enzymu, który zapewnia energię dla wszystkich procesów życiowych zachodzących w komórkach naszego organizmu.
 Serce, wątroba, płuca, nerki i mięśnie szkieletowe mają wysoki poziom koenzymu Q10, ponieważ są to narządy i tkanki, które potrzebują dużo energii.
 Niektóre badania sugerują, że koenzym Q10 może pomóc chronić nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki (utlenianiem).

8. ZIELONA HERBATA / TEANINA

 
Zielona herbata zawiera składniki odżywcze i związki roślinne, w tym przeciwutleniacze zwane katechinami, które mogą mieć pozytywne skutki zdrowotne, takie jak zwiększenie metabolizmu, ochrona przed rakiem prostaty i piersi oraz wsparcie układu odpornościowego.  Mówi się również, że odgrywa rolę w pomaganiu w funkcjonowaniu mózgu.

9. ACAI BERRY

 
Jagody Acai są uważane za superżywność ze względu na szeroki zakres korzyści zdrowotnych, w tym:
 
 Zawartość przeciwutleniaczy. 
  • Przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, istotnym czynnikiem w procesie starzenia.
  • Niższy poziom cholesterolu.  Dowody sugerują, że jedzenie acai obniża poziom cholesterolu.
  • Zachowane zdrowie mózgu. Nowe badania naukowe wskazują, że spożywanie acai może pomóc w ochronie przed pogorszeniem funkcji poznawczych związanym ze starzeniem się poprzez zachowanie pamięci i funkcji uczenia się. 

10. KURKUMA

 
Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który może neutralizować wolne rodniki ze względu na swoją strukturę chemiczną.  Ponadto badania na zwierzętach i komórkach sugerują, że kurkumina może blokować działanie wolnych rodników i może stymulować działanie innych przeciwutleniaczy.

11. BOSWELLIA

 
Badania pokazują, że boswellia może zmniejszać stan zapalny i może być przydatna w leczeniu następujących schorzeń:
  •  choroba zwyrodnieniowa stawów,
  •  reumatoidalne zapalenie stawów,
  •  astma,
  •  nieswoiste zapalenie jelit.
 Ponieważ boswellia jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym, może być skutecznym środkiem przeciwbólowym i może zapobiegać utracie chrząstki.  Niektóre badania wykazały, że może być nawet przydatny w leczeniu niektórych nowotworów, takich jak białaczka i rak piersi.

12. BACOPA

 
Indyjskie zioło, Bacopa monnieri może służyć jako przeciwutleniacz w diecie, o kilku sposobach działania chroniących mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i związanym z wiekiem spadkiem zdolności poznawczych. Bacopa monnieri poprawia funkcje poznawcze u ludzi.
 
Bacopa monnieri może być terapią przeciwutleniającą w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego starzejącym się mózgu.


13. ALA

 
Kwas alfa-liponowy lub ALA to naturalnie występujący związek wytwarzany w organizmie.  Pełni ważne funkcje na poziomie komórkowym, takie jak produkcja energii.  Tak długo, jak jesteś zdrowy, organizm może wyprodukować całe ALA, którego potrzebuje do tych celów.  ALA jest przeciwutleniaczem.  Przeciwutleniacze chronią przed uszkodzeniem komórek organizmu. W Europie ALA jest stosowany od lat w celu łagodzenia bólu, pieczenia, mrowienia i drętwienia spowodowanych neuropatią cukrzycową.  W szczególności jedno duże badanie silnie sugerowało, że duże dożylne dawki ALA były skuteczne w łagodzeniu objawów. 

14. GOJI BERRY

Jagody goji to owoce o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, które łagodzą stres oksydacyjny, zapewniając wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zapobieganie uszkodzeniom DNA, lipidów i białek przez wolne rodniki.

15. SHIITAKE

 
Ekstrakt z shiitake (Lentinus edodes) ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i regeneracyjne dzięki obecności wielu związków bioaktywnych, takich jak ergotioneina.  
 
Shiitake zawiera wiele takich samych aminokwasów jak mięso.
 
Zawiera również polisacharydy, terpenoidy, sterole i lipidy, z których niektóre mają działanie wzmacniające odporność, obniżające poziom cholesterolu i przeciwnowotworowe. 

16. CORDYCEPS

 
Cordyceps sinensis to jedna z najbardziej cenionych substancji w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wyniki badan sugerują, że ekstrakty z hodowli Cordyceps sinensis mają silne działanie przeciwutleniające i przeciw peroksydacji lipidów oraz hamują gromadzenie estru cholesterolu w makrofagach poprzez hamowanie utleniania LDL. 

17. REISHI

 
Jednym z najważniejszych efektów grzyba reishi jest to, że może wzmocnić układ odpornościowy. Badania probówkowe wykazały, że reishi może wpływać na geny w białych krwinkach, które są kluczowymi częściami układu odpornościowego. Co więcej, badania te wykazały, że niektóre formy reishi mogą zmieniać szlaki zapalne w białych krwinkach.
 
 Badania na pacjentach z rakiem wykazały, że niektóre cząsteczki znajdujące się w grzybie mogą zwiększać aktywność rodzaju białych krwinek zwanych komórkami NK. Komórki NK zwalczają infekcje i nowotwory w organizmie. Inne badanie wykazało, że reishi może zwiększać liczbę innych białych krwinek (limfocytów) u osób z rakiem jelita grubego. 

18. ECHINACEA 

 
Rośliny Echinacea są bogate w związki roślinne, które działają jako przeciwutleniacze. Niektóre z tych przeciwutleniaczy to flawonoidy, kwas cichorynowy i kwas rozmarynowy. Ponadto rośliny echinacei zawierają związki zwane alkamidami, które mogą dodatkowo wzmacniać działanie przeciwutleniające.  Alkamidy mogą odnawiać zużyte przeciwutleniacze i pomagać przeciwutleniaczom w lepszym dotarciu do cząsteczek podatnych na stres oksydacyjny. 

19. CZARNY BEZ

 
Kwiaty czarnego bzu bogate są w witaminy i minerały (beta-karoten, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, wapń, potas, magnez, sód, fosfor, pierwiastki: miedź, żelazo, mangan i cynk).  Kwiaty czarnego bzu mają działanie wykrztuśne, napotne i antywirusowe.  Poprawiają odporność na grypę, a dodatkowo dają uczucie chłodu w organizmie, przyspieszają przemianę materii i łagodzą stany zapalne.  Okres zbiorów kwiatów czarnego bzu przypada na czerwiec. 

20. MORINGA OLEIFERA

 
W liściach Moringa Oleifera znaleziono kilka przeciwutleniających związków roślinnych. Oprócz witaminy C i beta-karotenu należą do nich:
 Kwercetyna: Ten silny przeciwutleniacz może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
 Kwas chlorogenowy: występujący również w dużych ilościach w kawie, kwas chlorogenowy może pomóc w zmniejszeniu poziomu cukru we krwi po posiłkach.

21. ACEROLA

 
Acerola jest najbardziej znana z tego, że jest niezwykle bogata w witaminę C. Z tego powodu jest często używana w leczeniu lub zapobieganiu przeziębieniom lub grypie.  Jest również stosowana jako odżywka przeciwutleniająca.  Wraz z witaminą C acerolę można stosować w celu wzmocnienia odporności. 

 22. CYNK

 
Cynk wspiera szereg funkcji w ludzkim ciele.  Oprócz wspomagania układu odpornościowego, umożliwia organizmowi wytwarzanie białek i DNA, przyczynia się do gojenia się ran i odgrywa rolę we wzroście i rozwoju w dzieciństwie.  Posiada również właściwości antyoksydacyjne.
 
Cynk ma właściwości przeciwutleniające.  Jako taki może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego.  Naukowcy uważają, że istnieje związek między stresem oksydacyjnym a chorobami przewlekłymi, takimi jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i inne aspekty zespołu metabolicznego. 

23. SELEN

 
 Przeciwutleniacze, takie jak selen, pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny, utrzymując pod kontrolą liczbę wolnych rodników. Działają poprzez neutralizację nadmiaru wolnych rodników i ochronę komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
 
 
 
Przeciwutleniacze to związki w żywności, które zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Wolne rodniki są normalnymi produktami ubocznymi procesów, takich jak metabolizm, które codziennie powstają w twoim ciele. Często otrzymują złą reputację, ale wolne rodniki są niezbędne dla twojego zdrowia.  Pełnią ważne funkcje, w tym chronią organizm przed chorobami.
 
 Jednak takie rzeczy jak palenie, spożywanie alkoholu i stres mogą powodować nadmiar wolnych rodników.  Prowadzi to do stresu oksydacyjnego, który uszkadza zdrowe komórki. Stres oksydacyjny jest powiązany z przewlekłymi stanami, takimi jak choroby serca, choroba Alzheimera i nowotwory, a także przedwczesne starzenie się i ryzyko udaru mózgu.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl