99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam1391Nie polecam1

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Najpopularniejszymi metodami wykorzystywanymi do produkcji preparatów białkowych, wykonanych na bazie serwatki, są: filtracja membranowa (produkt końcowy wykonany tą metodą wykazuje bardzo dobrą jakość), wymiana jonowa (w finalnym produkcie jest mniejsza ilość laktozy i tłuszczu, przy użyciu tej metody można otrzymać produkt białkowy o wysokim skoncentrowaniu) i hydroliza.
 
Odżywka białkowa służy do wzbogacenia diety osoby trenującej w podstawowy budulec mięśni, ale także pomoże w regeneracji ich po treningu. Dzięki niemu wzmocnimy nie tylko nasze mięśnie i wykonywane przez nas ćwiczenia będą efektywniejsze, ale także białko usprawni proces regeneracji organizmu. Po zakończonym treningu warto stosować odżywkę białkową, bo zapoczątkuje ona odbudowę, odpowiednią regenerację tkanek oraz zahamowanie degradacji. Jeśli nie uzupełnimy białka po ukończonym treningu, nasze ciało narażone jest na katabolizm mięśniowy. Warto temu zapobiec, stosując odżywkę białkową od razu po zakończonym treningu w celach uzupełniających. 
Warto wiedzieć, że dla osób regularnie trenujących na siłowni, zapotrzebowanie na białko rośnie, dlatego należy go dostarczać w większej ilości, by zapobiec brakom. 
 
Białko w proszku jest łatwo przyswajalne i smaczne oraz wygodne w zastosowaniu. Jego zaletą jest czas w jakim aminokwasy powstałe w wyniku jego strawienia dostają się do krwi. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego nasza tkanka mięśniowa ulega zniszczeniu, aby ją odbudować należy dostarczyć odpowiednią ilość aminokwasów, tak aby zapobiec przed jakimikolwiek stratami w tkance mięśniowej. 
 

Wyróżniamy trzy podstawowy formy odzywek białkowych, które są rekomendowane przez trenerów i dietetyków. Są to:

  • koncentrat białka serwatkowego (WPC)
  • izolat białka serwatkowego (WPI)
  • hydrolizat białka serwatkowego (WPH).
WPC czyli Koncentrat białka serwatkowego zawiera do 80% białek. Zawiera niską zawartość tłuszczów, cholesterolu i laktozy. To także źródło czynnika wzrostu IGF-1, TGF-1,TGF-2 oraz aminokwasu jakim jest cysteina, która bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, który odpowiada za zdrowy wygląd skóry, jej jędrność i młody wygląd. Białko WPC bogate jest także w immunoglobuliny, laktoferyny, fosfolipidy, kwas rumenowy (CLA). Mówi się o jego właściwościach zapobiegających rakowi. Zalecany przez trenerów personalnych w celu wspierania wzrostu masy mięśniowej i procesu regeneracji po treningu.

 

 
WPI czyli izolat białka serwatkowego to wysokiej jakości produkt pozbawiony cholesterolu, tłuszczy i laktozy.  Zawiera aż 90% białka. Charakteryzuje się najwyższym stosunkiem aminokwasów endogennych i egzogennych czyli takich które organizm może syntetyzować samodzielnie oraz tych, które musi przyjmować systematycznie wraz z pożywieniem.
WPI jest dobrze rozpuszczalny i jest naprawdę wysokiej jakości. Zalecany przez trenerów personalnych w celu wspierania wzrostu masy mięśniowej i procesu regeneracji po treningu.
 
WPH czyli hydrolizat białka serwatkowego to najbardziej zaawansowany produkt białkowy. Nie dość, że jest dogodnym źródłem łatwo przyswajalnych form aminokwasów to także odznacza się bardzo dobrą rozpuszczalnością i w bardzo krótkim czasie można uzyskać regenerację tkanki mięśniowej. Co więcej nie powoduje wzdęć i innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.  Niestety za taki udogodnienia trzeba zapłacić więcej niż za WPC i WPI.

 

Micelarna kazeina (MC) to naturalna, niezdenaturowana frakcja białkowa pozyskiwana z mleka przy pomocy ultrafiltracji. Wspiera układ immunologiczny sportowca, ma zdolność do tworzenia „żelu” w jelitach. Zapewnia stałe uwalnianie aminokwasów do krwioobiegu (nawet do 7 godzin). Co więcej można stosować ją jako zamiennik posiłku.

Kazeinian wapnia (białka pochodzące z mleka) otrzymywany jest w procedurze chemicznego oczyszczania. Stanowi dodatek do żywności (właściwości smakowo - zapachowe), ma właściwości koagulacyjne, najczęściej wiąże się z wapniem lub sodem. Wykazuje dobrą rozpuszczalność w wodzie, zawiera niską wartość tłuszczy i laktozy. Jego dodatkowa zaletą jest zdolność do neutralizacji uczucia gorąca.

 
Dla osób którym zależy na bardzo szybkiej wchłanialności zalecane są odżywki białkowe takie jak WPH czy WPI. Są to białka dostarczające pełen wachlarz aminokwasów. Tego typu odżywki zalecane są do stosowania w okresie około treningowym ze względu na ich szybkość wchłaniania.
 
Należy pamiętać, że białko wpływa na tempo metabolizmu, a co za tym odzie na spalanie tkanki tłuszczowej. Badania potwierdzają, że większa ilość spożywanego białka w diecie przyspiesza przemianę materii nawet o 25%.
 
Optymalna ilość białka w diecie to ok 1,5 – 2,6 g /kg masy ciała by zachować sylwetkę i jakość ciała w najlepszej formie. Jest to ok 35% dziennego zapotrzebowania kalorii. W okresie odchudzania oscylujemy w górnej granicy, ponieważ białko wspomaga redukcje tkanki tłuszczowej i przyspiesza przemianę materii.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl