Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Producent
Cena
-
od
do
L-arginina to aminokwas, który wspomaga budowę białka w organizmie. Twoje ciało zwykle wytwarza całą potrzebną L-argininę. L-arginina znajduje się również w większości produktów bogatych w białko, w tym w rybach, czerwonym mięsie, drobiu, soi, produktach pełnoziarnistych, fasoli i produktach mlecznych.
Izoleucyna, leucyna (HMB) i walina to tzw. aminokwasy rozgałęzione czyli BCAA (są tylko takie 3 spośród 18 aminokwasów występujących w białku żywności) stosowane w preparatach dla sportowców. Występują łącznie jako BCAA lub niezależnie jak Leucyna czyli HMB.
Przyjmuje się, że aminokwasy BCAA pełnią w organizmie następujące funkcje:
- hamują katabolizm (rozkład białek mięśniowych),
- przyśpieszają anabolizm (budowę masy mięśniowej),
- zwiększają wytrzymałość mięśni,
- redukują zawartość tkanki tłuszczowej,
- stymulują system nerwowy i hamują proces odczuwania bólu (właściwości neuromodulacyjne),
- wpływają na aktywność neuroprzekaźników.